Friday, April 15, 2011

Nikmat Tamat Peperiksaan


Selalunya mana-mana student akan merasa perasaan yang paling bahagia apabila tamatnya musim peperiksaan di universiti mahupun di sekolah. Perasaan bahagia akan bertambah lagi jika kertas peperiksaan yang diambil itu boleh dijawab. Perasaan nikmat apabila tamat peperiksaan sukar untuk dilafaz dengan perkataan. Puas. Lega. Bahagia. Dan lain-lain lagi kata yang boleh menggambarkan perasaan itu.


Apabila tamat exam, segala jenis perkara ingin dibuat. Facebook, movie, drama dan pelbagai perkara lain yang dah lama hendak dikhatamkan akan cuba dilaksanakan. Seronok kan?


Sama juga dengan amal hidup kita. Perasaan seronok yang lebih-lebih lagi dapat dirasa apabila kita dapat menuju ke dalam syurga. Satu perasaan yang lebih bahagia lagi daripada tamat exam!


Allah sudah memberitahu kita di dalam Al-Quran.


Sesungguhnya mereka yang beriman dan beramal soleh, tentulah Kami tidak menyia-nyiakan pahala orang-orang yang mengerjakan amal(nya) dengan baik. Mereka itulah orang-orang yang mendapatkan surga 'Adn, sungai-sungai mengalir di bawahnya, dalam surga itu mereka diberi perhiasan gelang emas dan mereka memakai pakaian hijau dari sutera halus dan tebal dan mereka duduk sambil bersandar di atas dipan-dipan yang indah, itulah pahala yang sebaik-baiknya dan tempat istirahat yang indah. (al-Kahfi : 30-31)

Ada lagi.


Ini adalah kehormatan (bagi mereka) dan sesungguhnya bagi orang-orang bertakwa benar-benar (disediakan) tempat kembali yang baik (yaitu) surga 'Adn yang pintu-pintunya terbuka bagi mereka. Di dalamnya mereka bertelekan (di atas dipan-dipan) sambil meminta buah-buahan yang banyak dan meminum di dalamnya. Dan pada sisi mereka (ada bidadari) yang tidak liar pandangannya dan sebaya umurnya. Ini lah apa-apa yang dijanjikan kepadamu pada hari berhisab. Sesungguhnya ini adalah benar-benar rezeki dari Kami yang tiada habis-habisnya. (Shad : 49-54)

Janji Allah lagi.


Sesungguhnya orang-orang bertakwa berada pada tempat yang aman (yaitu) dalam taman-taman dan mata air. Mereka memakai sutera yang dan tebal, (duduk) berhadap-hadapan. Demikianlah, dan Kami berikan kepada mereka bidadari. Di dalamnya mereka meminta segala macam buah-buahan dengan aman (dari segala kekhawatiran), mereka tidak akan pernah merasakan mati didalamnya, kecuali mati di dunia, dan Allah memelihara mereka dari siksa neraka sebagai karunia dari Tuhanmu, yang demikian itu adalah keberuntungan yang besar. (ad-Dukhan : 51-57)


Lagi bahagia bukan? Nikmat hidup di dunia ini tak pernah mampu untuk menyaingi nikmat Allah di Syurga nanti. Duit yang banyak akan habis juga. Wajah yang cantik akan berkedut juga apabila meningkat usia. Maka bersederhanalah kita dalam merasa apa-apa perkara sekalipun. Takut nanti tiada sebarang faedah pun dapat kita sumbangkan kepada agama Allah ini. Akhir kalam, selamat bercuti kepada semua!

2 comments:

JHaZKiTaRo said...

salam kenal.. rajin2, jemput singgah my blog 'Aku Sebutir Pasir' kalau nak baca my travelling experiences ke 45 buah negara.. :)

Danial Izzat Zulbahari said...

insyaAllah :)

Pages

Nikmat Tamat Peperiksaan

Friday, April 15, 2011


Selalunya mana-mana student akan merasa perasaan yang paling bahagia apabila tamatnya musim peperiksaan di universiti mahupun di sekolah. Perasaan bahagia akan bertambah lagi jika kertas peperiksaan yang diambil itu boleh dijawab. Perasaan nikmat apabila tamat peperiksaan sukar untuk dilafaz dengan perkataan. Puas. Lega. Bahagia. Dan lain-lain lagi kata yang boleh menggambarkan perasaan itu.


Apabila tamat exam, segala jenis perkara ingin dibuat. Facebook, movie, drama dan pelbagai perkara lain yang dah lama hendak dikhatamkan akan cuba dilaksanakan. Seronok kan?


Sama juga dengan amal hidup kita. Perasaan seronok yang lebih-lebih lagi dapat dirasa apabila kita dapat menuju ke dalam syurga. Satu perasaan yang lebih bahagia lagi daripada tamat exam!


Allah sudah memberitahu kita di dalam Al-Quran.


Sesungguhnya mereka yang beriman dan beramal soleh, tentulah Kami tidak menyia-nyiakan pahala orang-orang yang mengerjakan amal(nya) dengan baik. Mereka itulah orang-orang yang mendapatkan surga 'Adn, sungai-sungai mengalir di bawahnya, dalam surga itu mereka diberi perhiasan gelang emas dan mereka memakai pakaian hijau dari sutera halus dan tebal dan mereka duduk sambil bersandar di atas dipan-dipan yang indah, itulah pahala yang sebaik-baiknya dan tempat istirahat yang indah. (al-Kahfi : 30-31)

Ada lagi.


Ini adalah kehormatan (bagi mereka) dan sesungguhnya bagi orang-orang bertakwa benar-benar (disediakan) tempat kembali yang baik (yaitu) surga 'Adn yang pintu-pintunya terbuka bagi mereka. Di dalamnya mereka bertelekan (di atas dipan-dipan) sambil meminta buah-buahan yang banyak dan meminum di dalamnya. Dan pada sisi mereka (ada bidadari) yang tidak liar pandangannya dan sebaya umurnya. Ini lah apa-apa yang dijanjikan kepadamu pada hari berhisab. Sesungguhnya ini adalah benar-benar rezeki dari Kami yang tiada habis-habisnya. (Shad : 49-54)

Janji Allah lagi.


Sesungguhnya orang-orang bertakwa berada pada tempat yang aman (yaitu) dalam taman-taman dan mata air. Mereka memakai sutera yang dan tebal, (duduk) berhadap-hadapan. Demikianlah, dan Kami berikan kepada mereka bidadari. Di dalamnya mereka meminta segala macam buah-buahan dengan aman (dari segala kekhawatiran), mereka tidak akan pernah merasakan mati didalamnya, kecuali mati di dunia, dan Allah memelihara mereka dari siksa neraka sebagai karunia dari Tuhanmu, yang demikian itu adalah keberuntungan yang besar. (ad-Dukhan : 51-57)


Lagi bahagia bukan? Nikmat hidup di dunia ini tak pernah mampu untuk menyaingi nikmat Allah di Syurga nanti. Duit yang banyak akan habis juga. Wajah yang cantik akan berkedut juga apabila meningkat usia. Maka bersederhanalah kita dalam merasa apa-apa perkara sekalipun. Takut nanti tiada sebarang faedah pun dapat kita sumbangkan kepada agama Allah ini. Akhir kalam, selamat bercuti kepada semua!

2 comments:

JHaZKiTaRo said...

salam kenal.. rajin2, jemput singgah my blog 'Aku Sebutir Pasir' kalau nak baca my travelling experiences ke 45 buah negara.. :)

Danial Izzat Zulbahari said...

insyaAllah :)