Sunday, February 22, 2009

Wanita Solehah

1. Tidak berhias ketika keluar rumah kerana kecantikan isteri hanyalah untuk suaminya dan bukan untuk orang lain.

2. Memadai (redha) dengan apa saja pemberian suaminya baik itu pemberian itu disukai atau tidak, sama ada mahal mahupun murah.

3. Tidak suka banyak berbicara, berbicara hanya yang perlu saja.

4. Selalu berada di rumah.

5. Selalu merenungkan keaiban diri.

6. Tidak jahat mulut memburuk-burukkan orang.

7. Tidak suka bertengkar dan mencaci-maki serta memfitnah.

8. Tidak mementingkan harta dunia(materialistik).

9. Menutup aurat dengan sebaik-baiknya.

10. Mementingkan perjuangan agama dan bervisi.

11. Menjadi pendukung di sebalik kejayaan suaminya bukan menyebabkan suaminya semakin jatuh.

10 comments:

perMysuri said...

assalamualaikum wrt wbt,

Hai Danial(",) terlanjur melayari internet tgh2 malam, pantas melewati ur blog, hehe. tadi lawat rumah Danial kat facebook then tertarik utk have sum relax time at ur blog.

thanks coz kongsi tazkirah ni. I enjoy reading it. Terasa kerdil pula diri dgn kekurangan yg masih dimiliki as an ordinary servant. Some points betul2 memuhasabahkan akak:

Selalu merenungkan keaiban diri, tidak jahat mulut memburuk-burukkan orang, tidak suka bertengkar dan mencaci-maki serta memfitnah, tidak mementingkan harta dunia(materialistik), menutup aurat dengan sebaik-baiknya, & mementingkan perjuangan agama dan bervisi.

Teruskan memberi peringatan ke arah Islam yg sebenar ya. akak sokong(",)

ada masa nanti lawatla Kiromin Baroroh akak(",) nothing special, just an open diary of mine.

see ya..(",)

Danial Izzat said...

Insyaallah. thx for the response.. =)

kutuk orang je said...

salam..pertama tama nya thanx 4 the takzirah.I really enjoy it..wanita solehah..mcm rosmah kan? pakai tudung labuh,x mengata orang,x membunuh,taat pada suami,x salam dengan lelaki,x laga pipi dengan pelakon bollywood,xcukur kening,, xpernah tinggal solt(lps menopouse). dan dia akan jadi wanita solehah contoh pada seluruh rakyat malaysia.

Farhan Ghadzali said...

First of all, Rosmah tu solehah ke??hahah

..isu solat tu semua tak payah laa nak bangkitkan..ko tu mcm penuh je solat..kalau penuh pun, org boleh kata sempurna ke solat ko smpai nk menimbangkn peribadi seseorang

tu bukan hak kita wahai sedara..berserah pada Allah utk hal itu..

ambil mana yg positif dalam tazkirah ini sudah laa..kalau ini level of thinking ko..aku memg kata bongok r kat ko..

Syahmi said...

yang salah tu kite kate la salah..yang betul tu kite iyakan.. ni pehal ni tetibe kutuk2 org tak tentu pasal... ingat sedare,hidup kite tak lame.. Orang cite pasal wanita soleh, die kutuk rosmah plak.. satu lagi, kalo ko kutuk Rosmah, sian a Rosmah yang belambak kat dunia ni, sume kene kutukan ko... banyak dose woo... pastu bile kite kutuk orang, ingat, die akan kembali pada diri kite balik... ko kate di tak sembahyang, mane la ko tau die tu tak sembahyang..... adeh...camni ke cara nak da'wah orang....

kutuk orang je said...

to syahmie.hehe.. Allah bagi akal untk fikif, mmg la dia xsemayang ble dtg bulan kn?stu lg? utk farhan,bongok tu ape?ala,ko kutuk ulama' selambe badak je.. pemikiran ko la yg kolot kn?peace!
hidup sistem khalifah!;D

Danial Izzat said...

sy rase "kutuk orang je" dah tersalah konsep lah.. menapause tu utk perempuan yg dah x boleh mngandung bkn nye yg dtg bulan.

milimilo said...

ciri2 ni mcm xde lgsg je kat aku..adui,kne muhasabah blk ni..

Danial Izzat said...

stiap manusia wajib berhijrah x kira la ustaz ataupun org biasa. =)

unintendedme said...

adoyai.. what's dis la? ape2 pon, thanks for posting danial! ilmu baru utk hari ni.. :)

Pages

Wanita Solehah

Sunday, February 22, 2009

1. Tidak berhias ketika keluar rumah kerana kecantikan isteri hanyalah untuk suaminya dan bukan untuk orang lain.

2. Memadai (redha) dengan apa saja pemberian suaminya baik itu pemberian itu disukai atau tidak, sama ada mahal mahupun murah.

3. Tidak suka banyak berbicara, berbicara hanya yang perlu saja.

4. Selalu berada di rumah.

5. Selalu merenungkan keaiban diri.

6. Tidak jahat mulut memburuk-burukkan orang.

7. Tidak suka bertengkar dan mencaci-maki serta memfitnah.

8. Tidak mementingkan harta dunia(materialistik).

9. Menutup aurat dengan sebaik-baiknya.

10. Mementingkan perjuangan agama dan bervisi.

11. Menjadi pendukung di sebalik kejayaan suaminya bukan menyebabkan suaminya semakin jatuh.

10 comments:

perMysuri said...

assalamualaikum wrt wbt,

Hai Danial(",) terlanjur melayari internet tgh2 malam, pantas melewati ur blog, hehe. tadi lawat rumah Danial kat facebook then tertarik utk have sum relax time at ur blog.

thanks coz kongsi tazkirah ni. I enjoy reading it. Terasa kerdil pula diri dgn kekurangan yg masih dimiliki as an ordinary servant. Some points betul2 memuhasabahkan akak:

Selalu merenungkan keaiban diri, tidak jahat mulut memburuk-burukkan orang, tidak suka bertengkar dan mencaci-maki serta memfitnah, tidak mementingkan harta dunia(materialistik), menutup aurat dengan sebaik-baiknya, & mementingkan perjuangan agama dan bervisi.

Teruskan memberi peringatan ke arah Islam yg sebenar ya. akak sokong(",)

ada masa nanti lawatla Kiromin Baroroh akak(",) nothing special, just an open diary of mine.

see ya..(",)

Danial Izzat said...

Insyaallah. thx for the response.. =)

kutuk orang je said...

salam..pertama tama nya thanx 4 the takzirah.I really enjoy it..wanita solehah..mcm rosmah kan? pakai tudung labuh,x mengata orang,x membunuh,taat pada suami,x salam dengan lelaki,x laga pipi dengan pelakon bollywood,xcukur kening,, xpernah tinggal solt(lps menopouse). dan dia akan jadi wanita solehah contoh pada seluruh rakyat malaysia.

Farhan Ghadzali said...

First of all, Rosmah tu solehah ke??hahah

..isu solat tu semua tak payah laa nak bangkitkan..ko tu mcm penuh je solat..kalau penuh pun, org boleh kata sempurna ke solat ko smpai nk menimbangkn peribadi seseorang

tu bukan hak kita wahai sedara..berserah pada Allah utk hal itu..

ambil mana yg positif dalam tazkirah ini sudah laa..kalau ini level of thinking ko..aku memg kata bongok r kat ko..

Syahmi said...

yang salah tu kite kate la salah..yang betul tu kite iyakan.. ni pehal ni tetibe kutuk2 org tak tentu pasal... ingat sedare,hidup kite tak lame.. Orang cite pasal wanita soleh, die kutuk rosmah plak.. satu lagi, kalo ko kutuk Rosmah, sian a Rosmah yang belambak kat dunia ni, sume kene kutukan ko... banyak dose woo... pastu bile kite kutuk orang, ingat, die akan kembali pada diri kite balik... ko kate di tak sembahyang, mane la ko tau die tu tak sembahyang..... adeh...camni ke cara nak da'wah orang....

kutuk orang je said...

to syahmie.hehe.. Allah bagi akal untk fikif, mmg la dia xsemayang ble dtg bulan kn?stu lg? utk farhan,bongok tu ape?ala,ko kutuk ulama' selambe badak je.. pemikiran ko la yg kolot kn?peace!
hidup sistem khalifah!;D

Danial Izzat said...

sy rase "kutuk orang je" dah tersalah konsep lah.. menapause tu utk perempuan yg dah x boleh mngandung bkn nye yg dtg bulan.

milimilo said...

ciri2 ni mcm xde lgsg je kat aku..adui,kne muhasabah blk ni..

Danial Izzat said...

stiap manusia wajib berhijrah x kira la ustaz ataupun org biasa. =)

unintendedme said...

adoyai.. what's dis la? ape2 pon, thanks for posting danial! ilmu baru utk hari ni.. :)